Gick vilse på Mansjöberg (gruva 1 och 2 av 903) dokumenterad 26 maj

Då har det blivit dags att börja "redovisa" de gruvor som jag redan har varit till och sedan är tanken att jag löpande ska delge er resterande gruvor eftersom. Som jag skrev tidigare är i dagsläget 37 stycken redan avverkade medan det då återstår den nätta summan av 866 gruvor och dagbrott. 
De första två gruvorna jag besökte ligger i Mansjöberg som ligger cirka 1,7 mil sydsydöst om Los. Enligt många av Sveriges geologer ett av de mest spännande gruvområden som finns i södra Norrland med en högst ovanlig blandning av mineraler. Här kan du hitta allt från sockerdricksblåa apatiter till grönaktig marmor och eulysit. 
Givetvis ville min sambo följa med och det är alltid roligare att vara två när man ska ut på upptäcksfärd. Så vi packade en ryggsäck med det mesta och tog med en Ipad för att ha koll på kartan. I boken "Malmer, Industriella mineral och bergarter i Gävleborgs län" har varje gruva fått GPS-koordinater men naiv som man kan vara i början av något struntade vi helt i det. Och det gick sådär. Eftersom gruvorna inte är utmärkta på en vanlig Google karta så fick vi gissa oss till det hela.
Efter att han vandrat upp på berget utan en enda skymt av något så litet som en enda liten skärpning (en skärpning är ett s.k. försök där man kollat av berggrunden efter fyndigheter) så fick jag tillslut börja leta program i Appstore som kunde leda oss rätt. Efter några minuters sökande och installerande hade jag knappat in koordinaten och det visade sig att vi hade gått runt båda gruvorna bara några meter ifrån. Väl på plats kunde vi dock konstatera att mödan var värt allt besvär. Vilket häftigt ställe den första gruvan bjöd på. 
MANSJÖBERGET 2 som gruvan kallas i SGU´s bok ligger vid Mansjöbergs sydvästsluttning och består att tre skilda brott. Det största är hela 25 meter långt och tio meter brett med en nästan tio meter hög bergvägg. Marmorn som bröts där är grönaktig, skarning och inhomogen pch kornstorleken varierar mellan 0,5 mm och 10 mm. Gruvan var igång under 1800-talet och arbetssättet verkar ha varit både krut och tillmakning. 
 MANSJÖBERGET 1 ligger cirka 100 meter öster om marmorbrottet och består av ett antal vattenfyllda schakt där man från 1700-talet ända in på 1900-talet bröt järn. Kanske inte lika häftig upplevelse som föregående gruva men ack så intressant för det. 
En lärdom till nästa gruva blev för att spara tid knappa alltid in GPS-koordinaterna. 
gruva - gruvor - hälsingland