Hela 4 procent koppar i fynd vid Nätsjön (gruva 17-20 av 903) 170603

Runt 1837 började Los Koppargrufveaktiebolag bryta på en plats ungefär 3,3 kilometer sydväst om Los kyrka och ca 50 meter nordöst om Nätsjöns nordöstra strand.Gruvorna, som kort och gott kallas för Nätsjögruvorna, är fyra till antalet om man ej räknar med några mindre skärpningar omkring. I anteckningar berättar man 1847 om en vackar malm med hela 4 % koppar men trots det avbröt man arbetet efter några år på grund av för dålig lönsamhet. Senast under 1980 talet undersökte man området genom så kallad kärnborrning. 
 
Nätsjögruvan 1 är 10 * 4 i markplan och ska vara cirka 3 meter djup. Där kan man i dess varphög hitta kopparkis och någon svavelkis i kvarts och kalslirig metabasit d.v.s. det vi i daglig mun kallar Los grönsten. Även Malakit förekommer. 
Nätsjögruvan 2 är också 10 * 3 i markplan men betydligt djupare, 24 meter. Att det är djupt kan man också se då varphögen bredvid är stor med innehåll som god kopparkisimpregnation, svavelkis och kalcitsliror i Losgrönsten. Givetvis är gruvan både vattenfylld och inhägnad.
 Inhägnad är också Nätsjögruvan 3. 5 * 5 meter i markplan, upptill förtimrad och vattenfylld. Den ska vara omkring 2o meter djup och varpen innehåller ungefär som föregående. 
 Nätsjögruvan 4 är 10 * 5 stor och endast 2 meter djup. Dessutom har väggarna rasat in och den är nu fylld med mossa, stenar och träd. 
 Nätsjögruvarna är väl värt ett besök om inte bara för att kika i varphögarna och lukta på gruvhål utan även för den fantastiska utsikten ner mot Nätsjön. Jag måste säga att Los erbjuder minst ett par dagars utflykter om man vill ta en titt på de flesta gruvor och försök, och många av dessa är riktigt intressanta. 
 Som ni ser började jag min resa i våras och under första delen av sommaren att besöka många platser i just Los. Senare här i bloggen kommer det att bli betydligt mer besök i andra delar av Hälsingland och Gästrikland. För att hålla så bra koll som möjligt funderar jag på att göra en lista för varje kommun och sedan efter var besök pricka av gruva för gruva. Givetvis vet jag ju att det sammanlagt är 903 gruvor men en lista skulle underlätta betydligt mer i planerandet av gruvletandet. Vissa går fort att hitta, andra tar betydligt längre tid. 
 Nytt inlägg kommer snart. Vi har ju trots allt rätt många gruvor att gå igenom innan jag är tillbaka i nutid och på siffran 39 av 903. Och innan dess gissar jag att siffran är högre än så.