Färila levererar (gruva 47-49 av 903) 170805

Cirka 3 km sydväst om Färila kyrka, på Vallåsens västra slutning, ligger två mindre gruvor. Dessa öppnades under den senare delen av 1800-talet i en svag kopparmineralisering vilket tillsammans med något svavelkis och magnetkis påträffats i en rödlätt, kvartsrik och finkornig, ofta slirig gnejs av sedimentärt ursprung. 
Den ena gruvan är cirka 8 meter lång, 5 meter bred och sägs vara fem meter djup. Bredvid ligger en rätt hög varphög. 
Den andra gruvan är något mindre, cirka 5 * 5 i markplanet och djupet ska vara 5 meter. En liten varphög återfinns bredvid.
Båda varphögarna har annalyserats av experter från SGU och  spåren av kopparkis var mycket litet. 
För er som vill hitta dess gruvor måste jag säga att Färilarådet har gjort ett fantastiskt jobb. Allt är uppskyltat och utmärkt med blåmålade skyltar. För att snabbt ta sig dit åker man nedanför Färila kyrka över Älvbron och svänger av mot Föne. Efter några kilometer, vägen liksom svänger norrut, står det efter vägen skyltar som i grund är till för Ljusnanleden. Men där har man också sedan en tid tillbaka satt upp en skylt med ordet "Gruvhål". Vid skylten svänger du in på den lilla skogsvägen som går in där och kör några hundra meter till en vändplan. Sedan är det bara att följa skyltarna cirka 800 meter upp på berget. Enkelt och tydligt. Bra jobbat där Färilabor! 
Den sista gruvan för idag ligger strax öster om Gartsbo by, runt 7 km nordöst om kyrkan i Järvsö. Gruvan är runt 8 *8 meter stor och fylld med vatten och skräp. Där har man en gång i tiden letat efter vanadin (järn, titan).