Skärp er Ramsjöbor! (gruva 39 och 40 av 903) 170728
1991 stängde Europas då enda guldgruva Enåsen, som ligger två mil norr om Ramsjö. Då hade man brytit hela 3,85 ton guld, 9,2 ton silver och 55 488 ton kopparslig. Merparten av malmen bröts i dagbrott men en viss del av malmen hade sedan 1988 hämtats under jord. Bra siffror från en gruva som varit igång i endast drygt åtta år.

Idag är alla byggnader så som anrikningsverket och kross borta. Det enda som återstår är ett mindre träskjul, en rostig räls, bultar i bergväggen och ett vattenfyllt dagbrott på 330 * 80 meter. Vattnet är kristallklart och medelhavsblått och man ser ovanligt långt ner i djupet. Fortfarande syns det vilka vägar man en gång i tiden tog för att ta sig ner i brottet och mot vägen som leder in i berget.

Redan under 30-talet prospekterade Boliden Gruv AB i området och under 50-talet upptäckte samma bolag genom kärnborrning att en sillimanitförande kvartsit i direkt anslutning till en kopparmineralisering var rikt guldförande. För att kunna ringa in fyndigheten fortsatte borra och under 70-talet började planerna på brytning att ta fart på allvar. 1984 fick man igång själva brytningen.

För er som nu tänker åka dit och se om ni hittar något guld kommer jag nu kanske göra er besviken då den större delen av det guld man plockade upp är så pass små, små korn. Endast 0,01 m.m. vilket betyder att man ej kan se dem med blotta ögat.

Efter gruvdriften har Boliden Mineral AB jobbat hårt med att sannera marken och återställa miljön men det har gått oväntat trögt. Fortfarande är området fullt av tungmetaller som hotar både växter och vattendrag. Boliden har egentligen inget bättre svar att komma med än att "det var oväntat" och "att vi jobbar på det". Ett par gånger per år tas prover från olika delar av området för att säkerställa att man är på rätt väg.

Hur tar man sig hit då? Jo, enklast är att man åker till Ramsjö och svänger av mot Korskrogen. Några hundra meter efter livsmedelsaffären, vill säga om man kommer från Ljusdal eller Ånge, står det en skylt "Enåsengruvan 20 km". Sväng in där och sedan är det bara att följa huvudleden tills att man kommer fram.
Vad jag förstår har Enåsengruva många hundratals, ja kanske tusentals besökare varje år och det har blivit ett av Ramsjös mest välbesökta utflyktsmål. Både för de geologiskt intresserade och barnfamiljer men även dykare. Bara när jag och min sambo under en dryg timme var där träffade vi ett par från södra Tyskland och en familj från södra Sverige som enkom åkt till Ramsjö för Enåsengruvan. Lite trist är det att man från Ramsjöhåll inte riktigt tar vara på det. Jag saknar en informationsskylt, lite träbord och bänkar samt en informationstavla med information vad man mer kan göra i Ramsjöbygden. För visst vill ni väll att fler upptäcker er vackra bygd Ramsjöbor? Skärpning där! Er guldgruva kan fortfarande ge "guld".






Slutligen besöktes också Flogmyrgruvan som ligger cirka 2 km sydöst om Enåsengruvan. Eller gruva och gruva, en skärpning från 1930-talet av dåvarande Boliden Gruv AB som också utförde kärnborrningar i området. Det man då ville ha var koppar alternativt guld. Det gick bättre i Enåsen om man säger så.


Wow vilket vatten!