Hofors stolthet! (gruva 24 - 27) 170618
Om du bor i eller i närheten av Hofors men samtidigt aldrig gått en guidad tur i Storbergets gruvor och Stollgruvan så har jag bara en sak att säga. Skäms! :O ;)

Skämt å sido, det finns möjlighet att göra bot och bättring och det är att boka in en guidad tur redan idag. Under sommaren håller man guidade turer varje vecka, under juli t.o.m. varje dag. Under 90-talet och början av 00-talet var Storbergets gruvor ett välbesökt turistmål med besökare kring 3500. Efter en lite sämre period med färre besök har man åter börjat locka fler besökare till gruvan och bland dem som har letat sig dit är de flesta vad jag förstår ytterst nöjda med besöket. Förutom ett litet men myckt innehållsrikt gruvmuseum, där man både får de närliggande gruvornas historia serverat på ett synnerligen klart och tydligt sätt samt möjlighet att studera gruvarbetarutrustning från alla tider på nära håll, så får man följa med en guide in i i stollen det mäktiga Storberget. Utvändigt är väl kanske inte Storberget så speciellt stort men när man väl känner vinddraget vid porten till Stollgången, då börjar äventyret på allvar.

Först ger guiden lite information kring Storberget och alla dess gruvor. Det är ju rätt många och bara kring själva guideturen inuti berget samt om man väljer att gå vägen ut upp för trapporna och tillbaka via bergsryggen så är vi uppe i fyra olika gruvor. Och då har jag inte räknat med alla skärpningar och mindre schakt på "bara" några ynka meter. Gruvorna heter Hästgruvan, Västra Mellangruvan, Stollgruvan och Djupgruvan och i huvudsak har man i samliga gruvor på Storberget brutit järnmalm. Efter informationen går man in genom den 265 meter långa stollgången som anlades mellan 1781 och 1791 för att få bort de vattemnassor som gjorde arbetet i berget omöjligt. Strax innan själva gruvan ligger ett 39 meter djupt schackt - Lichtloch - som man var tvungen att bryta för att kunna ge syre åt tillmakningseldarna. Det är rätt häftigt att man lyckades sänka luftschaktet så exakt mitt på själva stollen. Sedan historien om sprängaren som när han skulle spränga bort den sista delen av berget innan man var i den vattenfyllda gruvan fick, efter att han tänt på stubinen, springa allt vad benen höll ut ur gruvan för att fly de massiva vattenmassorna som bokstavligen sprutade ut ur berget är också så otroligt häftig.
Väl inne i gruvan möts man av magiska vyer som får en att tänka på fantasy och "Sagan om ringen". Branta väggar med natur i form av träd och bladväxter som har letat sig ner efter de branta bergsväggarn och klär berget i både värme och sorg. Guiden berättar många spännande historier om gruvarbetares farliga vardag med stenras, flottar som sjunker och varsel av gruvfrun själv. Avslutningsvis får man välja att gå de branta trapporna upp på berget eller följa med guiden samma väg man gick in. Går man upp på berget väntar vacker utsikt mot Torsåkersbygden och Vinbackes lave samt en möjlighet att titta ner i de gruvor man under den guidade turen gick runt i. Som sagt, har du inte besökt dessa gruvor gör det. Tillsammans med Loos Koboltgruvor är dessa de mest intressanta förindustriella gruvorna i Gävleborgs Län tycker jag, utan tvekan.
Längst åt väster ligger Hästgruvan. Den är cirka 12 * 5 meter stor och numera vattenfylld.

Stollgruvan, även benämnd Stora Stillgruvan ligger öster om Hästgruvan och bildar tillsammans med Västra Mellangruvan och Djupgruvan en 215 meter lång linsformad rymning i västnordväst -östsydöstlig riktning med en bredd från 5 till 25 meter. Stollgruvans djup är 48 meter och den svavelkishaltiga svartmalmen, som uppträder i amfibol och pyroxenskarnskikt innehåller en för Torsåkers bergslag förhållandevis hög fosforhalt, i genomsnitt 0.025 %, och sidoberget utgörs av röd till grå, sur metavulkanit.

Västra Mellangruvan är sammanbruten med Stollgruvan där Gustav Adolf stollen mynnar ut i densamma och är 82 meter djup.

Djupgruvan, som också benämns Stillgruvehalsen, är som det låter djupast med ett djup på hela 118 meter.









Jag har jagat en del i dessa områden med min svärfar som bodde i närheten och sprungit på otaliga gruvhål av varierande djup, samt skärpningar av olika slag. Ett mkt fascinerande område.
En väldigt bra upplevelse har du fått till här med en spännande beskrivning. Bra gjort.