Gruvan som försvann (gruva 41 till 46 av 903) 170803-05)
Som jag skrev igår har jag på min resa nu hunnit med 50 av de 903 gruvorna som finns i Gävleborg. Och jag har hittills delgivit er gruva 1-40 och nummer 50. Så då passar det ju alldeles utmärkt att nu redovisa några fler för er.
Wolfram har aldrig brytits i Gävleberg.Däremot har man letat efter den på två olika ställen. Den ena är uppe på Romberg strax norr om Los. 1980 tog man prover från fyra scheelitförande skarnblock som under analys visade halter på 0,44 - 3,2 % Wolfram. Kort därefter grävde man lite djupare i marken men enkelt sammanfattat fann man inget värt att bryta.


Under 1860-talet letade ett utlänskt bolag Nickel i Lostrakten. Resultatet blev två mycket små gruvor strax nordväst om Rullbo. Dessa gruvor är inte lätta att hitta och jag missade dem totalt första gången jag var där och letade. Koordinaten i SGU´s bok stämde inte alls. Under mitt andra försök ringde jag Loosbrynstillverkaren från Los Dick Persson som har varit uppe några gånger vid gruvan och efter en kvart i telefon så lyckades jag hitta rätt.
Båda gruvorna är mycket småa till markytan, runt 8*4 och 3*2 och djupet är heller inte mycket att tala om.
Båda gruvorna är mycket småa till markytan, runt 8*4 och 3*2 och djupet är heller inte mycket att tala om.




Slutligen kommer här några bilder på kanske det minst inspirerande i min utmaning - nedlagda/aktiva moderna bergtäkter och dagbrott. Dessa kommer jag endast att benämna med en bild och kort och gott vad dom heter/kallas.

Lundberget ligger omkring 1,7 kilometer sydsydväst om byn Brinnåsen, knappt 100 meter öster om Svarttjärn och består av en mindre bergtäkt som öppnats i en ursprunglig naturgrustäkt. Granodiorit kallas stenen.

Omkring 6 km öster om byn Stråsjö ligger en bergtäkt i en ursprunglig naturlig naturgrustäkt. Där krossas gnejs.
Okej ärligt, dessa moderna bergtäkter är kanske inte det basolut mest roliga att besöka men eftersom de finns med i boken samt faktiskt också utgör en del av modernt bergsbruk så känns det ju helt fel att inte ta med det.
Koppargruvor i Färila från 1800-talet.
Tre gruvor kvar innan vi är ikapp de gruvor jag hittills har besökt. Dessa är samtliga gjorda genom tillmakning och får därmed ett eget inlägg inom kort. 
Järvsö Ede Bergstäkt drivs av företaget Råsjö Kross AB som bryter och krossar granit för väg och husbyggnadsändamål.

Kalvstigen Bergtäkt ligger ungefär 4 km nordost om Nordsjö och där bryter och krossar företaget Dellenbygden kross AB Gnejs för bland annat vägbygnationer. Bergarten är för övrigt grå ögongnejs.
Koppargruvor i Färila från 1800-talet.